Rally

Rally är en av bilsportgrenarna inom Enköpings Motorklubb.

Rally är en bilsport där det gäller att vara snabbast i mål på det som kallas specialsträckor. Man startar en och en, likt jaktstart i längdskidåkning och i bilen sitter man alltid två personer, en förare och en kartläsare. Tävlingarna går alltid på avlyst väg som i regel är en allmän väg. För att förflytta sig mellan specialsträckorna åker man på vanlig väg och följer samma trafikregler som alla andra bilar. Inom rally kallas det här transportsträcka. Det här gör att en rallybil måste vara gatlegal precis som vilken bil som helst med lysen, bromsljus, blinkers etc. något som inte är nödvändigt i exempelvis. banracing eller rallycross.

Inom rally finns i huvudsak två olika discipliner:
– Rally
– Rallysprint

Rallysprint skulle man kunna säga är en enklare variant av rally där tävlingen oftast genomförs på en och samma avlyst vägsträcka som i regel körs 3 gånger. Första bil ut åker ut på sin andra vända så snart sista bil i startfältet är klar med sin första vända o.s.v. Här ges man möjlighet att serva bilen efter genomförd sträcka i väntan på att det är ens tur för nästa vända.

”Vanligt” rally innehåller moment så som tidkort, roadbook, noter (om arrangören har valt det). Här genomförs tävlingen på olika fysiska vägar där det kan vara flera specialsträckor i följd innan man ges möjlighet till service. Här åker första bilen i startfältet till specialsträcka två direkt efter att ha fullföljt första specialsträckan till skillnad från rallysprint.

Rally är omtalat för sin gemenskap både mellan de tävlande både tävlingbilarna emellan men även mellan servicepersonalen där alla hjälps åt för att få bilarna till mål. Man vill att tävlingen avgörs på specialsträckorna istället för att någon saknar en reservdel för att kunna fullfölja.

Det finns mycket att berätta om rally. Är du intresserad av att höra mer, var vänlig kontakta:

Anton Carlsson

Tele: 070-20444132

Mail: andersta01@gmail.com